Om Melbourne

Miljonstaden Melbourne bjuder på makalösa naturområden, ett myllrande storstadsliv och en mångkulturell historia som sträcker sig hundratals år bakåt i tiden. Staden så som den ser ut i dag är ett resultat av en smältdegel av människor, guldgrävarfeber, en framgångsrik sjöfart och en oslagbar natur.

Historia

Den australiensiska urbefolkningen, auberginerna, har funnits länge i Melbourne, precis som i resten av landet. Först i slutet av 1700-talet kom de första européerna till staden, och snart bildades en bosättning på halvön Mornington. Melbournes stadsplan fastställdes 1837, och därefter byggdes staden upp i rasande takt. Befolkningen ökade sakta, men när ryktet om guldfyndigheter började spridas strömmade immigranter till Melbourne, och invånarantalet steg plötsligt från 25 000 till 250 000. I dag bor ungefär 3,7 miljoner människor i den forna huvudstaden.

Klimat

Melbourne har ett så kallat oceaniskt klimat med snabba väderbyten. Årstiderna är tidsmässigt omvända mot de svenska, men vintrarna blir inte lika kalla och somrarna blir varmare än här. januari är den varmaste månaden med en medeltemperatur på runt 25 grader. Juli är årets kallaste månad med ungefär 13 grader i medeltemperatur.