Nöjen & Utflykter

Du behöver inte gå långt i Melbournes stadskärna för att hitta underhållning, vare sig det handlar om klubbar, barer, teatrar eller andra nöjesinrättningar. Sammanlagt finns över 1 000 barer, klubbar och pubar av varierande slag i staden. På dagtid kan du förgylla din resa med spännande dagsutflykter och utforska av de otroliga omgivningarna.

Pingvinskådning

Ungefär 10 mil ut från kusten ligger den lilla pingvinbebodda ön Philip Island. Stannar du fram till solnedgången får du se pingvinernas dagliga ritual då de vaggande kliver upp på stranden i stora flockar för att övernatta på land. På ön kan du också se sälar, koalabjörnar, kängurur och en vinodling.

Guldgrävarstaden Sovereign Hill

Kliv rakt in i 1800-talets Australien, mitt under den brinnande guldfebern. Vid Sovereign Hill, ungefär 12 mil nordväst om staden, har man försökt återskapa hur Ballarat såg ut under sin era som guldgrävarstad. Besökarna kan prova på att vaska guld, se en diligens och shoppa i de 1800-talsinspirerade butikerna.

Tåg genom djungeln

Smalspårsjärnvägen Puffing Billy gick genom bergskedjan Dandenong Ranges mellan år 1900 och 1954. Efter det togs banan över av ett järnvägssällskap som än i dag kör sitt Puffing Billy Steam Train genom orörda skogar i den djupaste djungeln. Utsikten från det gamla ångtåget är fantastisk, och de gamla vagnarna charmiga. Du hittar Dandenong Ranger och dess järnväg cirka 5 mil öster om Melbourne.

Nattliv

Det enorma utbudet i Melbournes nattliv förvånar ofta stadens besökare. Sammantaget finns ungefär 1 000 nattklubbar, barer och pubar, och Melbourneborna stannar gärna ute tills solen går upp. Öppettiderna på stadens nöjesinrättningar varierar stort. Många barer och klubbar stänger redan klockan 23.00 medan andra inte kommer igång förrän efter midnatt. Ett antal klubbar har öppet ända till klockan 05.00 och 07.00 på morgonen.

Vill du spendera kvällen på något ställe som har lokaler både inom- och utomhus kan du prova Geddes Lounge på Geddes lane, Syn på Russell street, eller Royal Melbourne Hotel på 629 Bourke street. Är du ute efter ett ställe med levande musik kan du prova Cherry på 103 Flinders street, Pony på Little Collins street, eller Roxanne Parlour på 2 Coverlid place.

Nöjesfält

Inte långt från den populära stranden St. Kilda ligger Melbournes stora nöjesfält Luna Park. Inträdet är gratis, men åkattraktionerna kostar runt 40 dollar för obegränsad användning under en hel dag för en vuxen.

Shopping

Australiensarna själva åker till Melbourne för att shoppa, så utbudet i staden lär inte göra dig besviken. Här finns enorma köpcentrum, marknader, och hela shoppingdistrikt. Oavsett om du har det skralt i reskassan eller har sparat i månader just för att kunna shoppa kan du hitta något som passar dig.

Shoppingområden

Det är stadsdelen Collingswood du ska ta sikte på om du är ute efter lite mer exklusiva affärer i Melbourne. Vill du hellre kunna handla mycket för pengarna, och kanske hitta souvenirer också är Queen Victoria Market ett lämpligt område att strosa omkring på. Missa inte heller The Bridge Road där du kan göra outlet-fynd eller Melbournes modekvarter Chadstone.

Marknader och köpcentrum

Följer du Victoria street kommer du till Victoria Garden där ett enormt köpcentrum väntar. Här finns IKEA, K-mart och en uppsjö av Melbournes egna butiker. En av världens största marknader är Victoria Market och är ett måste för den som shoppar i Melbourne för första gången. Här finns kläder, prylar, grönsaker och så mycket annat att du förmodligen inte hinner igenom hela området på en och samma dag.

Öppettider

De flesta affärer har öppet alla dagar i veckan, och många har öppet extra länge på fredagar. Generella öppettider är från klockan 10.00 till 18.00, och till 21.00 på fredagar.