Sevärdheter

Melbourne är inte bara full av vackra vyer, byggnader och myllrande gator. Staden har även en lång historia av massemigration från hela världen. Njut av utsikten och de pampiga husen, och glöm inte att bekanta dig med Melbournes mångkulturella historia på något av stadens museum.

Melbourne Observation Deck

Stadens bästa utsikt får du från Melbourne Observation Deck i det 253 meter höga Rialto Towers. Tornet är det södra halvklotets högsta kontorsbyggnad och är, till turisternas stora glädje, sedan 1994 utrustat med ett utsiktsdäck på 55:e våningen. Du hittar utsiktstornet på Collins Street 525. Den närmsta stationen är Spencer Street.

Chinatown

Melbourne har ett eget, färgstarkt litet Chinatown beläget mellan Swanston street och Exhibition street. Området består av ett antal kinesiska restauranger och butiker som drivs av en del av stadens kinesiska immigranter. Även om du inte planerar att äta middag eller shoppa så är den exotiska stadsdelen väl värd ett besök ändå.

Old Melbourne Gaol

Sedan fängelset Old Melbourne Gaol stängde 1926 har byggnaden fungerat som ett museum över 1800-talets liv bakom lås och bom. I huset, som är stadens äldsta bevarade fängelse, har 136 människor avrättats genom hängning. En av dem är Ned Kelly, även känd som ”mannen bakom järnmasken”. Guidade turer i lite kuslig stämning arrangeras på kvällstid i fängelset som ligger på Russell street. Den närmsta stationen är Melbourne Central.

Melbourne Museum

Bekanta dig med Australiens djur, natur och kultur på det stora Melbourne Museum. Här finns mycket mer än bara tavlor på väggarna. Muséet är känt för sin modernistiska arkitektur och den moderna teknologin som används i utställningarna. I samlingarna finns bland annat fem dinosaurieskelett, en tropisk regnskog och den uppstoppade fullblodshästen Phar Lap, även känd som världens bästa kapplöpningshäst genom tiderna. Museet hittar du på Nicholson street 11 i närheten av stationen Parliament.

Immigration Museum

Ända från 1800-talet har människor från hela världen emigrerat till delstaten Victoria av olika anledningar. På Melbournes Immigration Museum får besökarna en inblick i regionens mångkulturella historia. I samlingarna finns foton, berättelser och en rad föremål, bland annat en 17 meter lång rekonstruktion av ett av skeppen som förde med sig folk över haven ända till Australien. Museet hittar du på Flinders street 400 i närheten av stationen Flinders street.